lørdag den 6. februar 2010

Raw food

Jeg valgte rødbede/tang salaten, som var super lækker!
Kærestens salat (Avocado/tomat salat)
Den lækre brownie uden sukker(lavet på rå kakao, Goji bær, paranødder og kokos)
Min raw morgenmad: Smoothie med avocado, banan, blåbær, hindbær, spinat og kiwi. Blendet med hjemmelavet mandelmælk, som smager himmelsk! Tilsidst toppet med solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø og lidt rosiner. Med sådan en morgenmad, får du et energiboost uden lige!
Frokosten kan f.eks være denne lækre salat af alverdens grønt og blandet med en lækker dressing af blendede cherry tomater, hvidløg, persille, olivenolie, citronsaft og salt/peber.

Jeg er begyndt at interessere mig rigtig meget for det at spise raw food. De sidste par dage har jeg spist rigtig meget raw, og vil prøve at leve mere eller mindre efter det i en periode på 10 dage til at starte med. Jeg vil aldrig komme til at leve 100% efter raw, da jeg ikke vil undværre mine lækre varme retter, eller supper. Men jeg vil stræbe efter at min morgenmad og frokost er raw, og jeg kan allerede mærke, hvordan jeg har fået en masse energi af al den sunde og næringsrige mad. Selvom jeg er vegetar og har været det i rigtig mange år nu, har jeg aldrig fået så mange lækre grøntsager før, som jeg får når jeg spiser raw.


Raw Food er

 • Mad fra planteriget fyldt med livskraft og energi - rå og økologisk
 • Ren og skær madglæde - nemt at lave og ubehøvlet velsmagende
 • Energigivende – så du får overskud, til at gøre mere af det du brænder for
 • Intelligent mad – der kan forbedre din hukommelse, kreativitet, dine evne til at fokusere og holde overblik
 • Sundt – det kan fjerne små skavanker og helbrede mere alvorlige livsstilssygdomme
 • Mad som gør dig smukkere, slankere og får dig til at stråle

Raw Food er en af de mest effektive måder at opnå konkrete resultater i dit liv – såvel fysisk som mentalt og følelsesmæssigt.

Raw Food er mad, hvor indholdet af enzymer, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer er optimalt, da de ikke er blevet nedbrudt ved opvarmning eller anden forarbejdning.

Enzymer kan med rette kaldes ungdommens kilde. De er nødvendige for at nedbryde og optage maden du spiser. Enzymer er essentielle for alt liv i kroppen. Jo færre enzymer i maden, desto mindre liv. Det samme er gældende i din krop. Opvarmning af mad til over 42 grader celsius ødelægger enzymerne i råvarerne. Mad med lavt eller intet enzymindhold tærer på kroppens naturlige ressourcer og fremskynder aldringsprocessen og sygdomme. Raw Food er derimod mad, som fremmer naturlig skønhed, sundhed og intelligens, samt bremser aldringsprocessen.

Den vestlige livsstil, hvor nydelse er højt prioriteret, trækker desværre en del sygdomme efter sig så som fedme, hjertekarsygdomme, sukkersyge og lignende. Med Raw Food kan du beholde nydelsen men skære følgesygdommene væk. Raw Food har en selvhelbredende effekt. Der findes ligefrem behandlingssteder, der bruger Raw Food i forbindelse med at helbrede deres patienter for kræft og andre livstruende sygdomme.

Lægen Francis Pottenger lavede allerede tilbage i 1946 en undersøgelse af effekten af opvarmet og forarbejdet mad versus rå uforarbejdet mad, og resultatet var alarmerende. Forsøget undersøgte 900 katte, hvoraf den ene halvdel fik forarbejdet og opvarmet mad og den anden halvdel fik rå og uforarbejdet mad. Efter 10 år og tre generationer senere var kattene, der havde fået rå og uforarbejdet mad, sunde og raske. Derimod var de katte, som havde fået forarbejdet og opvarmet mad, sterile, ude af stand til at formere sig, deforme og havde adskillige livstruende sygdomme. Det er ganske tankevækkende, at alle de lidelser, som kattene pådrog sig, forekommer i større og større omfang hos mennesker.

Ved opvarmning af visse grøntsager (som fex. tomater og gulerødder) kan der udvikles gavnlige effekter, men desværre kommer de ikke alene. Dr. William Newsome (fra Canadas Department of Health and Welfare Food Research Division, Bureau of Chemical Safety) fandt, at de undersøgte, opvarmede råvarer indeholdte 50 gange mere ETU (et mutationsfremmende og kræftfremkaldende stof) end de samme råvarer inden opvarmning. I enkelte tilfælde med tomater var værdien 90 gange større.

rawfoodbogen.dk

39 kommentarer:

 1. Hvor ser det uendeligt lækkert ud!


  http://sippli.blogspot.com/

  SvarSlet
 2. Lisa: ja ik':-) Det er det også... haps:-)

  SvarSlet
 3. Kagen skal jeg helt klart snart smage! Den ser så lækker ud, og så uden sukker... FANTASTISK! :)

  SvarSlet
 4. Anna: Kan kun anbefales! ;-) Og istedet for at dit blodsukker ryger helt op i vejret, hvorefter det falder helt ned under gulvbrædderne bagefter, så gir' denne her kage faktisk energi! Det er jo sunde råvarer der er i. Guf!!

  SvarSlet
 5. Tak for al inspirationen. Jeg har overvejet stedet flere gange, men nu må jeg altså få det gjort:)

  SvarSlet
 6. Uha, jeg er altså lidt spektisk over for denne her nye bølge. Der er jo intet videnskabeligt belæg for, at raw food er sundere end "almindeligt" mad som er opvarmet til mere end 42 grader. Jeg har hørt fra mange ernæringseksperter, at hvis man blot spiser varieret samt får de anbefalede 600 g grønt og frugt. skal man nok få dækket sit behov for vitaminer og mineraler.
  Lækkert ser det godt nok ud. Jeg tror bare ikke man skal være naiv omkring konceptet...

  SvarSlet
 7. Linda: Det var da så lidt;-) Og ja jeg kan i hvert fald varmt anbefale stedet, og min kæreste synes også rigtig godt om det.

  SvarSlet
 8. Hvor er det fantastisk med alle dine opskrifter, det ser så lækkert ud. Jeg er selv vegetar og skal da for hårdt i gang med at afprøve dem :-)

  SvarSlet
 9. Hej Charlotte
  Det ser bare så lækkert ud. Jeg er selv vegetar og er generelt bare så inspireret af dine retter. Jeg vil helt sikkert prøve raw !
  - Lærke

  SvarSlet
 10. Anonym: Det er jeg glad for at høre:-) Ja jeg er også igang med at læse en masse om raw food. Og prøver det af i en periode på omkring 10 dage indtil videre. Jeg lavede iøvrigt en rigtig lækker chokoladekage i går, som jeg nok skal dele med dig/jer senere.. :-)

  SvarSlet
 11. Hvor ser det lækkert ud!! Det må jeg helt sikkert snart prøve!

  SvarSlet
 12. hej charlotte! fantastisk blog!! stødte på den via kernesundfamilie.dk, og både dine madopskrifter og fashion insider blogs er lige mig, så tusind tak:) ...er lige blevet "follower", tjek evt. også min nye blog www.lovethemclothes.blogspot.com!

  SvarSlet
 13. louise w. petersen: Mange mange tak:-) Det er jeg glad for du synes. Jeg vil da også lige kigge på din blog:-)

  Mvh.
  Charlotte

  Zanah: Thank you so much! :-)

  SvarSlet
 14. I love your blog and your style <3

  SvarSlet
 15. Elsker dine indlæg om mad, det ser altid så lækkert ud :)Har selv overvejet at afprøve raw food, men jeg er stærkt afhængig af, at jeg kan tage rugbrød med på arbejde til frokost. Ved du, om "kuren" tillader rugbrød?
  Mvh. Sofie

  SvarSlet
 16. Hej Charlotte.
  Lige et out of topic spørgsmål midt i dit lækre raw indlæg... Har set, du ejer en af de lidt hypede "sweatshirtagtige" bluser fra AA i grå. Hvilken størrelse er din? Og hvor længe plejer deres ordrer at være undervejs? Håber, du har tid til at svare... Så på forhånd tak for det og for en rigtig god blog.

  SvarSlet
 17. Hej Charlotte!
  Dejlig blog! lækker mad, flotte billeder af dig og af trends! og interessante blogs!

  Hvis du ikke allerede kender den her blog, så tjek den ud, masser af lækker raw: www.rawmazing.com

  Tænkte jeg skulle lave din nøddepastej og bagte squash med nøddefyld mmmm! Håber det er ok at jeg publicerer det på min egen mad-blog og linker til dig!?

  Ha det godt, Kram Luise.
  Ps. næste gang vi er i Kbh skal vi da helt sikkert på 42°RAW!

  SvarSlet
 18. Anonym: Mange tak:-) Nej rugbrød er desværre ikke raw, da det jo er bagt. Raw food må ikke varmes op til over 42 grader. Jeg spiser raw for 4 dag i træk nu, og det er super lækkert med alt det grønne, og de mange salater jeg kan lave, men puhaa det er også mange grøntsager der skal købes ind. Selvom jeg godt nok har været vegetar i mange år, har jeg aldrig spist SÅ mange grøntsager som jeg gør nu;-) Har lige handlet en masse ind, og jeg kunne næsten ikke bære det hjem. Gulerødder, rødbeder osv. vejer altså godt til!! Men jeg fortsætter lidt endnu. Jeg synes det er spændende at se om jeg får mere energi. Indtil videre har jeg det fint energimæssigt. Jeg er godt nok lidt træt lige nu, men klokken er jo også 17 om eftermiddagen, så det er jo lidt "krise" tidspunktet, hvor jeg tit blir' træt, når jeg har været tidligt oppe og på teateret hele dagen. Men jeg synes da du skal afprøve det. Du kan jo bare tage nogle af tingene til dig, og stadig spise dit rugbrød f.eks.

  SvarSlet
 19. Anonym: Hej:-) Uhh jeg mener det er en medium. Jeg har klippet mærket af, hvor størrelsen stod på, men mener bestemt det er en medium. Så vidt jeg husker det, går deres ordrer ret hurtigt:-)

  SvarSlet
 20. Luise: Tak for linket, og for de søde rosende ord om bloggen!:-) Og ja det er helt okay du bruger mine billeder.-Tak fordi du spørger så pænt:-)

  Mvh.
  Charlotte.- og held og lykke med madlavningen:-)

  SvarSlet
 21. Hej Charlotte. Må jeg stille et par spørgsmål? :) Tørrede frugter, såsom rosiner, har de ikke været udsat for mere end 42 grader da de blev tørret? De 42 grader gælder de også mht. drikke, såsom thé? Kan godt være det er dumme spørgsmål:P
  Mvh en som synes din mad er super cool! Så tak fordi du deler

  SvarSlet
 22. Anonym: Hej:-) Nej tørrede frugter hører også under raw food. :-) Jeg tror de fleste raw'er drikker the, men jeg ved det ikke. Personligt ville jeg ikke kunne undværre the. :-)- jo måske om sommeren...

  SvarSlet
 23. Det lyder bare rigtig spaendende!
  Har selv overvejet at kaste mig ud i det, men synes bare det lyder ret tidskraevende...
  Overvejer lige, hvad goer du egentlig naar du spiser sammen med din kaereste?
  Er han med paa "boelgen", eller maa I lave ekstra non-vegetar/raw-food til ham?
  For min kaereste proever virkelig at lave sund mad naar det er ham der er i koekkenet, men det gaar bare ikke saerlig godt...Som regel ender det med stegte groensager badet i olie eller en kopi af det jeg lavede to dage foer..
  Og synes jo paa en maade heller ikke man kan "paadutte" ham mit valg mht. kost.
  Hvad goer du?

  SvarSlet
 24. Anne: Hej:-) Nu er jeg jo lige startet med det her raw food. Det er kun lige i en periode på omkring 10 dage, jeg prøver det af, for at se om jeg får fornyet energi. Ellers lever jeg jo som vegetar, og der spiser han vegetarmad sammen med mig. Han har ikke noget behov for kød, når han er sammen med mig, så det er så dejlig nemt:-) Og min kæreste spiser også meget sundt selv, så det er egentlig ret "nemt" synes jeg. :-)

  SvarSlet
 25. Fede indlæg om RAW food - jeg har skrevet opskriften ned på din smoothie samt salatdressingen; er nemlig i uge 3 af min nye sunde livsstil, og har aldrig haft det bedre, så det er fedt at kunne tilføje lidt opskrifter - TAK!

  :-)

  /Linda

  SvarSlet
 26. Hej,, mit spørgsmål passer ikke lige til her, men stiller det lige alligevel, håber du vil svare;D i indlægget under, til diamantnatten, har du på det nederste billede nogle rigtig flotte vipper, og en fin fingering, så er mit spørgsmål, hvor er fingeringen fra? og hvilken mascara er det?;D

  SvarSlet
 27. hej. på side to skriver du om hvordAN du så ud da du hentede din kæreste i lufthavnen, hvordan har du lavet de krølle du har i håret der?

  SvarSlet
 28. BRUUN by BRUUN: Fedt!:-) Det er også bare en super lækker smoothie:-) Den skal du klart prøve...

  Anonym: Hej, mange tak:-) Fingerringen er fra YSL, og mascara fra Jane Iredahl, som en en mascara uden parfume, eller parabener. Den kan købes hos Pureshop i indre by, og også hos Illum vil jeg tro:-)

  Anonym: Jeg har fået krøllerne ved at lave en fransk fletning inden jeg gik i seng, og så sov jeg med den:-)- mit hår var lidt halvfugtigt, da jeg lavede fletningen:-)

  SvarSlet
 29. hej chartlotte :)
  mit spørgsmål passer vidst heller ikke helt ind,
  håber du vil svare alligvel:
  dyrker du meget motion for at hold dig slank eller er du bare velsignet med et vildt stofskifte? Kom bare til at tænke på det, fordi det virker som om du også er enormt glad for mad, hvilket jeg også er, synes bare det er svært at kombinere lækker mad og bodycon outfits hvis du forstår ?

  - og fed blog forresten :)

  SvarSlet
 30. Anonym: Nej jeg dyrker alt for lidt motion!- jeg er desværre ikke særlig vild med det. ;-)

  Og tak.. glad for du kan lide bloggen:-)

  SvarSlet
 31. Kære Charlotte.

  Først og fremmest - tak for din blog. Følger dig hver dag ;-) Det er nogle fantastiske indlæg du smider op, dag efter dag.
  Mht. RAW, ser det sindssygt lækkert ud - gad vide om det er et koncept der er at finde i Jylland? Garanteret ikke...

  Rare tanker, Sine

  http://luxusgarbage.blogspot.com/

  SvarSlet
 32. Sine Thomsen: Mange tak for al rosen, og beklager den ringe opdatering den sidste uges tid, men har haft travlt med modeuge:-) Der kommer en masse fede indlæg snart!:-) Mht. raw findes der desværre ikke nogen cafe/restaurant i Jylland, da 42Raw er den første/eneste raw food restaurant, der er i hele dk. Men man kan jo håbe, at der snart kommer en:-)

  Mvh.
  Charlotte

  SvarSlet
 33. Hej charlotte (; Ved godt at denne artikel om mad, ikke er der man skulle kommentere mode, men ved ikke lige om du ville se/opdage beskeden hvis jeg skrev under tidligere outfits.
  Jeg ville bare sige, at jeg lige nu læser modemagasinet IN's februar udgave, og faldt over et par billeder af en jeg syntes så bekendt ud. - Jeg fandt hurtig ud af, at det var dig, og ville bare lige sige at jeg virkelig syntes om shootet. - Virkelig flotte billeder!
  - Jeg har fulgt din blog i lang tid, og bliver ved - keep up the good work (;

  Alice H.

  SvarSlet
 34. Alice: Hej:-) Du kan kommentere lige hvor du vil, så det skal du ikke tænke på:-) Og mange tak for din ros. Jeg har også godt selv set billederne.

  Fortsat god weekend,

  Mvh.
  Charlotte

  SvarSlet
 35. Ja, det er der jo slet ikke noget at sige til! ;-) Nej, og det er ærgeligt. Men hvad er adressen på 42Raw i København - kunne jo være at man slog et smut forbi i den nærmeste fremtid. Og ja, jeg håber!

  Hav en god dag!

  SvarSlet
 36. Sine Thomsen: Ja det skal du gøre. Det er rigtig lækkert. Adressen er Pilestræde 32, og det er inde i indre by:-)

  SvarSlet